2013 Asgari Geçim İndirimi Ne Kadar? – Asgari Geçim İndirimi Tablosu

Bu konuda 2013 Asgari Geçim İndirimi(AGİ) oranlarını paylaşacağız. Asgari geçim indirimi, çalışanların ücret gelirlerinin belirli bir bölümünün vergi dışı bırakılmasıdır. Daha geniş bir ifadeyle 16 yaşını doldurmuş olan ücretli çalışanların kazanmış oldukları gelirler üzerinden asgari geçimlerini sağlayacak miktarının toplam gelirlerinden düşülerek vergi dışı bırakılması demektir. 2013 yılı için asgari geçim indirimi (AGİ) belirlenmemiş olup tahminen 27 Aralık 2012 tarihinde netleşmesi beklenmektedir, bu sürenin ocak ayına sarkması da muhtemeldir. Asgari geçim indiriminin belirlenmesi asgari ücrete bağlı olmaktadır. Asgari ücrette yıllık yaklaşık olarak toplamda %6 oranında bir artış beklenmektedir. Tahminen belirlenen bu tutara göre 2013 yılı için asgari ücret 968,72 TL olmaktadır. Eğer asgari ücret tahmin edildiği gibi olursa buna bağlı olarak Asgari geçim indirimi 2013 de tutar olarak (bekar işçiler için) 72,65 TL olabilecektir. Bu şekilde yapılacak olan asgari geçim indirimi hesabına göre ele geçen net miktarlar belirlenecek demektir. Dolayısıyla 2013 yılı için belirlenecek olan asgari geçim indirimi asgari ücrete göre olacaktır. 

Düzenleme: 2013 Asgari Ücret, 27 Aralık 2012 itibariyle açıklandı. Asgari Geçim İndirimi oranları için Asgari Ücret 2013 konumuzu da inceleyebilirsiniz.

Asgari geçim indirimi 2012 yılında 16 yaşından büyük çalışanlar için şu şekilde hesaplanmıştır. Asgari geçim indirimi, asgari ücretin yıllık brüt tutarına, çalışanın kendisi için %50 oranında, çalışmayan veya herhangi bir gelir elde etmeyen eşi için %10 oranında, çalışanın ebeveyni olduğu çocukların her biri için (ilk iki çocuk) % 7.5 oranında, yine çalışanın diğer çocukları için ise %5 oranında uygulanmıştır. Asgari geçim indirimi bazı durumlarda değişmektedir. Bu durumlar evlenme, boşanma gibi durumlardır. Bu gibi olayların olması durumunda çalışan bu değişimleri işverene bildirdiği tarihten itibaren ödemelerde yapılan tutarlar değişecektir.

İlk defa geçen yıl uygulanmaya başlanan asgari geçim indirimi için yapılacak 2013 zammı merakla beklenmektedir. Günümüzde ekonomik anlamda sağlanan rahatlamaya paralel olarak 2013 asgari geçim indirimi konusunda iyi bir adım atılması çalışanların yüzünü güldürecektir. 2013 yılı için geçerli olacak olan asgari geçim indirimi belli olduğu zaman, sonucu internet, televizyon, gazete, radyo gibi çeşitli iletişim araçlarından öğrenebilmek mümkün olacaktır. Sizler de asgari geçim indirimi için yapılacak zammı sabırsızlıkla bekliyorsanız yukarıda bahsedilen araçları takip etmeyi sürdürün.

 

  1. Bu ay başvurduğumda asgari geçim indiriminden yararlanmadım ne yapabilirim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.