Asgari Geçim İndirimi 2016

Her yıl asgari ücretli çalışanların merakla beklediği bir konu olan asgari geçim ücreti kıssaca AGİ olarak bilinen bu uygulama sayesinde işçilerin biraz daha da olsa nefes almaları sağlanmaktadır. Bilindiği gibi asgari geçim indirimi kişinin durumuna göre değişmekte kişi evli olup olmaması bu konuda göz önünde bulundurulmaktadır. Bu ücret tamamen işveren tarafından ödenmektedir ve yıllık olarak işveren tarafından hesaplanıp işçiye ödenen paradır ve işveren bu ödemeyi devlet adına işçisine ödediği için de yıllı gelir vergisinden bu para düşülmektedir. Bu konu 6645 sayılı kanuna göre hazırlanıp 04.04.2015 tarihinde geçerli olmuştur. Devletin bu sayede işçi kesimini rahatlatmak amacı ile kurulan bu sistem ile rahat bir nefes alan ve işçi tarafından sabırsızlıkla beklenen asgari geçim indirimi yani AGİ 2016 işçi kesimini rahatlatmaktadır. 2016 Asgari Geçim İndirimi Tablosu yazımızın devamındadır;

2016 Asgari Geçim İndirimi Ne Kadar? Asgari Geçim İndirimi Hesaplama

Asgari geçim indirimi 2016, devlet tarafından açıklanmıştır. Bu kanunu yok sayan ya da ödemeyen işveren firma devlet kanunlarına karşı gelmiş sayılmakta ve suç işlemiş olmaktadırlar. Bu suçun cezası olarak işçi başına ödenecek miktar 153 TL olarak belirlenmiştir. Asgari geçim indirimini uygulamayan iş sahibi firma suçlu görünmekte ve eğer işçi isterse anlaşmasını tek taraflı olarak fes etme hakkına sahip olmaktadır. Ve eğer işçi sözleşmesini tek taraflı olarak bu yüzden fes edecek olursa devlet tarafından da haklı bir konumda olacağından eğer o iş yerinde 1 veya daha fazla çalışan ise kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Bu konuda işçinin tarafında olan devlet her ne kadar işçi tarafı görünse de aslında işveren firmayı da korumaktadır. Yani işverenin aslında bu para cebinden değil de yılsonu vergi indirimi alacağı için asıl olarak devletten çıkmaktadır. Bunu göz önünde bulundurup ta işveren firma asgari geçim indirimini ödemez ise aslında devletten para kaçırmış sayılmaktadır. Asgari ücretli tüm çalışanların asgari ücreti ile birlikte devlet tarafından belirlenen bir artış yaşayan asgari geçim indirimi AGİ devletin işçisine sahip çıkma modellerinden biri olarak kabul görmektedir. Bu konuda tüm işveren firmalar ve asgari ücretli çalışanlar bu kanuna uymak zorundadır.

Asgari Geçim İndirimi 2016 ( Agi 2016 Tablosu )

* BEKAR – ÇOCUKSUZ 123,53 TL

* EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN – ÇOCUKSUZ 148,23 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN – 1 ÇOCUKLU 166,67 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN – 2 ÇOCUKLU 185,29 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN – 3 ÇOCUKLU 209,99 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN – 4 ÇOCUKLU 209,99 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN – 5 ÇOCUKLU 209,99 TL

* EVLİ EŞİ ÇALIŞAN – ÇOCUKSUZ 123,53 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞAN – 1 ÇOCUKLU 142,05 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞAN – 2 ÇOCUKLU 160,58 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞAN – 3 ÇOCUKLU 185,29 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞAN – 4 ÇOCUKLU 197,74 TL
* EVLİ EŞİ ÇALIŞAN – 5 ÇOCUKLU 209,99 TL

  1. ben üç çocuk babasıyım asgari ücretiyle birlite ne kadar maaş alırım saygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.